Mera jobb, mera jobb, bara massor utav jobb..

Den sjukskrivna Astri på mitt jobb fortsätter vara sjukskriven. Med andra ord får jag fortsätta jobba där på konditoriet. Dock bestämde jag idag med Georg att jag bara jag ska jobba veckan ut. Sedan tänker jag inte jobba något mer tråkiga torra vardagar där med thaisarna! Hellre går jag arbetslös, iallafall ett tag.

Ett annat jobb som känns mycket trevligare och mer lockande är Scotsman. Där är ens arbetskamrater sociala, trevliga och kontaktbara. Jag ska dit ikväll och jobba, fast ikväll känns det inte så lockande då jag jobbar till kl 3 inatt och måste ta mig hem på egen hand, eller med andra ord, med egna fötter. Det går nämligen inga nattbussar, nattåg eller trikkar.

Ikväll får nog bli första och sista gången i mitt liv, iallafall i oslo, jag tar en taxi hem ensam.


Idag (imorgon) tisdag ...

Idag (imorgon) tisdag 30 september kan jag ha sista dagen på Halvorsen Conditori, jag hoppas faktiskt nästan det. Jag är less på att hänga med torra thaisar hela dagarna. Och jag är less på en chef som man knappt kan prata med. Kalla mig inte rasist, men ibland gillar jag inte det mångkulturella p.g.a. kommunikationsproblem. Thaisarna snackar nästan bara thai med varandra, vilket jag absolut inte förstår förutom då dom typ nämner mitt namn mitt i en mening och jag känner mig utanför. Georg min chef, från Österike, är antingen glad och på skojjhumör, drar skämt som man inte förstår eller så är han på butter-humör då man kan ställa han en fråga utan att få något tydligt svar. Det svar man får är surt och mumlande. Det enda positiva med mitt café är typ lördagarna då jag får jobba med de trevliga norska jänterna och vi får ta hem tårtbitar som är över i slutet av dagen.

Imorgon ska jag få reda på ifall den sjukskrivna "Astri" som jag vikarierat för ska fortsätta vara sjukskriven eller om hon kommer tillbaka. Därmed får jag veta ifall jag får fortsätta som jag gjort på caféet eller inte. Som sagt hoppas jag nästan att jag inte får fortsätta för jag är inte taggad på att vara där tre månader till, under julen dessutom! Den mest fruktade och hektiska månaden någonsin. Då vill man hellre jobba på något mindre stressigt ställe. Typ en butik. Därför ska jag imorgon igen söka mig till den killklädbutik som jag fastnat för, lämna mitt nya norska mobilnr (har jag glömt att berätta om, fråga ifall ni vill ha), så de förhoppningsvis kan ringa mig! Jag skulle bli så glad. Dock är chanserna inte höga, då de hade fått in en decimeters bunt med cv-papper! Jag måste nog söka vidare.

Något annat mer positivt gällande jobb var att jag idag fick reda på att imorgon kommer jag få min första lön utbetald, och den 8 oktober nästa. Det blir kalasbra. Jag slipper vara rädd för att svälta under oktober. Och jag slipper vara rädd för att få stanna hemma när de andra far ut och festar! Men nu måste jag tänka på mig själv om min skönhetsömn, sov för lite förra natten och lär få för lite sömn denna natt också. Läggdags nu med andra ord! Hoppas alla där hemma har ett bra liv, jag saknar ganska många av er nu faktiskt, blir lite sugen på att fara hem en snabbis och hälsa på. Godnatt!

Åh


Vilka finisar som var på O´Learys igår, kom hit och parta med oss!

En fet och glad uppdatering

Tråkigt och dåligt med uppdateringar sen i fredags men här kommer istället en fet och glad dessutom! Som bilderna nedan visar har det blivit fest, igårkväll, en mycket bra och trevlig sådan.






Ölspel








Hoppa i sängen är skojjigt




Det är rökförbud på vår balkong..




Vems händer sticker upp där bak?






Sara ger mig ett kärleksfullt nyp




Vi förkalasade på söndagstårtan..


Deeptalk


The voice karaoke..


Glada tjejer


Wie

Dagens citat

Vi vill gärna vara oss själva men också som alla andra. Lustigt nog lyckas vi bäst med det senare.

Depp-blogg

Förlåt igen kära läsare för att mina inlägg blir fåniga, tråkiga, deppiga och kanske inte så roliga att läsa. Men jag orkar inte alltid skriva positiva wonderbara inlägg. Det går inte ha värsta idyllen på sin blogg, Sånt går inte för sig hos Fröken Lind iallafall. Imorn lovar jag att försöka skriva ett roligare inlägg, hoppas jag hinner mellan mina två jobbpass, har ändå 5 timmar på mig emellan!

Solklart

Imorse när jag skulle frysa in halva mitt bröd i frysen hittade jag en gammal brödpåse jag hade sparat. Det var "solklart" med saftiga solroskärnor. När jag såg brödpåsen tänkte jag på hur du satt och höll i den vid köksbordet, förundrad över hur solroskärnor kunde vara saftiga. Jag mindes hur roligt vi hade det tillsammans, hur lättsamt det var och hur "solklart" allt kändes. Imorse log jag för mig själv när jag tänkte på den stunden och att det var första gången på länge jag log när jag tänkte på dig. 


Less

Just nu är jag less. Vill inte jobba, vill inte vara på stan, vill vara ensam och hemma. Inte sugen på att fara till caféet med thaiisarna en dag till. Vill ha roliga jobbarkompisar. Imorn ska jag inte jobba där utan äntligen få jobba på ballroom igen. Det blir skojj, mer pengar dessutom.

Tidsoptimisten

Självklart missade tidsoptimisten nästa ikeatur också. Jag tänkte inte på att det var kväll och att t-banan går mer sällan. Så jag hann inte med ett tillräckligt tidigt tåg för att hinna med 21-bussen till ikea. Men skitsamma, jag får istället låna ett lakan av Erica och fara dit någon annan dag.  


"Alene"

Sitter ensam hemma i lägenheten. Har precis lagat mat, det blev kyllingdeig-röra med lök, morot och majs, kryddat med curry, cayene och paprika. För er som undrar vad kyllingdeig är så är det kycklingfärs. Färs här heter deig och köttfärsen är inte alls lika finmalen som hemma. Den är mald i samma tjocklek som daggmaskar och ser typ ut som det också. Ser med andra ord inte så aptitligt ut. Men det går att äta iallafall och det är ju huvudsaken. Fast man måste krydda mycket och steka på hög värme, det är ganska svårlagat. Dock är kött alltid kött och värt att få i sig. Annars blir det mest kikärter, linser och annat billigt skräp!

Ikväll var det tänkt att jag skulle fara till ikea och handla lakan. Mitt jag tog med mig hit hemifrån var trasigt redan när jag packade upp det och nu har det en halv meters reva i sig. Typiskt mig. Jag skulle hinna med gratisbussen kl.20 men den missade jag såklart. Så nu satsar jag på 21-bussen istället. Den måste jag hinna med! Får se om jag får sällskap med någon av mina väninnor, har jag tur så kanske ja. Annars trivs jag ganska bra i mit eget sällskap. Man behöver får vara för sig själv ibland också.

Blev nostalgisk och började tänka på en gammal norrlands guld reklam. "När du vill vara dig själv för en stund". Hann inte söka fram den bästa men alla är ändå sköna!




Sakna Sverige

Jag saknar Sverige och svenska. Blev exta längtansfull hem igår då jag hörde några svenskar prata svenska på cafét och nu när jag suttit på youtube ett tag och lyssnat på Astrid Lindgren filmsånger. Jag älskar hennes filmer! Lyssnar här på Emil med flera, njut och bli nostaligsk.

 




Bröder och syster

Avslutade mitt senaste inlägg med att ibland hatar jag killar. Några killar jag verkligen inte hatar är dessa. Dom saknas lite ibland i min annars här så kvinnorika vardag.



Nytt jobb

Hard work work

Idag (eller igår torsdag) fick jag ett till jobb, extra kvällsjobb skulle man kunna kalla det. Ska inbefinna mig på en pub några helger och vardagkvällar framöver i höst, belägen på Karl Johan, benämnd Scotsman pub. Läste igenom massa papper om det ikväll på norska och jag tror jag lyckades uppfatta allt, förutom något jag läste om kilt. Hoppas det var ett skämt eller att det inte gäller mig, typ bara män isåfal, visst?

Ska jobba första dagen på scotsman pub imorn som "diskplockare", här i Norge jag dock aldrig hört benämningen diskplockare utan det heter typ något finare. Har jag fått för mig iallafall, ska ta reda på det imorn. Nu är det mindre än 8 timmar kvar tills jag ska börja på konditoriet. Innan jobbet ska jag dessutom hinna fara förbi en jack & jones och prata med en butikschef om en heltidsanställning, har jag tur kan det gå bra. 
 
Hoppas det också går bra att arbeta på ett fredagshektiskt café, sedan hem i några timmar för att senare åka iväg igen på ett helt nytt jobb. Jag tror det kommer gå fint, bara jag biter ihop, inte känner mig trött eller tänker för mycket. Nu får sova i ca 6 timmar, om ens det. Ska inte klaga, får egentligen skylla mig själv. Eller så kanske jag får skylla på dig, för du är lite dum. Ibland hatar jag killar.

Uppriven

Ikväll blev jag i ett upplösningstillstånd jag inte riktigt kunde sätta ord på. Allt rann bara ur mig, magen knöt sig, hjärtat började slå dubbelt och mitt huvud tryckte. Jag ville skrika och gråta men kunde inte. Hoppet brukar vara det sista som lämnar människan, men ikväll kändes det så. Det gjorde ont.

Rastis

Idag har jag varit ännu mer rastlös. Så fort jag kom hem från konditoriet och hade ätit middag ville jag ut, ut. Så direkt efter maten gick jag ut på äventyr en timme. Kom sedan hem och var lika rastis. Ville ut igen och fick med mig Erica som tur var, vi tog en lite extra vandring mot kiwi. Jätteskönt att komma ut igen, kul med en kär vän också. Sen kom jag hem lite lugnare, harmoniskare men ändå inte helt lugn. Nu ska jag försöka samla mig och sova. Ursäkta mitt lite kanske tvära och hackiga inlägg, men som sagt är jag inte helt sansad just för tillfället. Godnatt & adjö.

Uppseendeväckande



I Norge kan man hitta det mest förvånande och udda saker. Som denna skyltning som väckte min och Ericas uppsyn. När vi lite halvt intresserade kikade in i butiken så vi en gubbe som såg mer än äcklig ut som stod vid kassan och kvickare än kvickt vände vi bort våra huvuden därifrån och gick iväg!

Det finns många andra lustiga saker och ord man kan få syn på, till exempel detta:

1   2 3 
4 5 6

1: Park heter hage i Norge.
2: Nybakad heter nystekt!
3 Chips kallas potetgull (potatisguld).
4. Fejk Amanda Hallin finns på affisch
5. Ridande poliser (jag vet de finns i stockholm, men inte i norrland..)
6. Gatuorkester/musikanter,.vad är namnet för dem?

Glad

Den 30 oktober far Linn & Kicki med tåget för att hälsa på oss i Oslo! Wii! Då blir det gosikramar, mys och skratt, kanske en massage också om man har tur! Längtar redan.

Sockersug

Jag är så fruktansvärt sugen på socker. Vill ha nu, nu! Ge mig choklad eller något.

Duktiga dagen

Hitills idag har jag varit duktig och gick ut på en liten powerwalk före frukost, farit hem, ätit (lagom!) och nu sitter jag här. Otippat. Men alldeles, alldeles strax ska jag gå upp, göra mig fräsch, snygg och i ordning för en ny arbetssökardag. Går det åt pipan far jag på konditoriet och jobbar imorn med thaisarna. Kan inte sitta hemma en dag till. Får spunk.


Bjuder på en äcklig snigelbild så länge. De kryper fram här vid regn och fuktighet. Blä.


Arbetslösa dagens (d)efkter

Efter en dag med fyra blogguppdateringar, den femte kommande här, kan man ju börja undra vad som hänt. Ibland får jag mina bloggryck. Men nu funderar jag inte om det beror på arbetslösheten som slagit till. Vad gör man inte en kväll utan att uppdatera bloggen fem gånger? Om allt och ingenting.

En dag som less och energifattig arbetslös kan dessutom kalorieintaget öka. Särskilt när kylskåpet och ens skafferihylla är fylld till max. På väg hem från morgonens handling med Sara diskuterade vi om man äter mer ifall man har mer hemma samt mer att välja på. Sara trodde stensäkert på att ens matintag ökade ifall kylskåpets och skafferiets utfyllnad ökade.

Idag fick det bevisat, en frukost bestående av fyra mackor och en muslitallrik, eftermiddagsfika med oboy, banan och macka, en middag med två vårrullar, macka, wokgrönsaker och ris, kvällsfika med oboy och musli i ett glas PLUS nattfika en muslitallrik och två mackor. Idag har det alltså gått fett mycket mat, summa summarum typ 8 mackor, två muslitallrikar, en liter mjölk och massa mer.

Imorn börjar mitt nya liv. Dock har jag och de andra i huset varit duktiga idag och hållt sig borta från kakor och godis som annars tillhör det dagliga intaget. Så imorn ska jag fortsätta med min avhållsamhet från det söta plus att jag ska äta LAGOM! L-a-g-o-m. Lycka till till mig själv säger jag! Nu ska jag och Erica sova. Godnatt.

P.S.1 Det är underbart att få dricka direkt ur mjölkpaketet och att mjölkpaketen här i Norge är så drickvänliga direkt ur paketen!
P.S.2 Nästa helg ska vi supa och då ska jag dricka direkt ur spritflaskan!


Jag vill ha

Denna tjusiga cocktailklänning vill jag ha i min garderob innan nyår, min dröm!


Och jag vill ha dig.


Vackra stunder


Jag saknar de fina stunder som jag fick ha tillsammans med dig, som denna. Nu känns du
som borta och jag vill släppa dig. Släppa ner dig i havet och låta dig dig spolas bort, spolas ut
från mitt huvud. Jag tror jag ska ta bort ditt nummer nu.

Less och rastlös

De två senaste inläggen har handlat om Sara. Men detta ska bara handla om mig.

Jag känner mig trött, less och rastlös. Jag har ingen energi och orkar inte göra någonting. Jag vill bara att någon ska ge mig ett drömjobb. Jag orkar inte anstränga mig och göra något utan vill bara att någon ska servera mig.

Kan ingen göra det?


Jag med rynkade ögon bryn, precis som nu.

Abstinens-Sara

Ett till inlägg tillägnat Sara..

Tobak är dyrt i Norge, särskilt snus..?


Måste bara skryta lite


Jag måste göra lite reklam för min kära väninna, "sängdelare" och underbara bloggerska, Sara. Vi kanske även ska börja kalla henne för djurens vän, eller grisens vän som man kan tolka från bilden ovan. Som hon skrev på hennes blogg i det senaste inlägget http://sfrisell.blogg.se/2008/september/utkast-19ar-har.html, "vilken dag är din kikärtsdag?"

Saras standardkost och vi andras dock också för den delen, består för det mesta av kikärtor, linser och grönsaker. Därav skulle man kunna tro att Sara och vi andra är djurens vänner här borta. Vi och våran vegetariska kost kanske också har blivit inspirerade av alla affischer här "Rädd vår jord, bli veggis!". Så lite miljövänligare har vi dessutom blivit tack vare kosten, för att inte glömma våran duktiga källsortering!

På tal om vänner med olika ting, tror jag också vi har blivit lite av sockrets vänner här borta. Det har slinkit ner några euroshopper cookies för mycket, samt några hundra gram choklad för mycket och kanske något wienerbröd eller en tårtbit med? Nu till veckan har vi sockeravvänjning framåt helgen så får vi se hur det går fram tills dess, för då vankas lite alkoholförtäring. Och då är det svårt att undkomma alla sockerfällor. Jag är redan skeptisk.


Señoritas


Jag saknar er! Kom till Oslo och hälsa på mig!
Och skaffa facebook (det var där jag hittade er på denna söta bild)!

Ytterligare en kväll

Ytterligare en kväll i lägenheten med tjejerna, har börjat kännas lite rastlöst att bara jäsa här hemma i Hasle. Men kvällarna blir ändå nästan alltid av någon anledning väldigt sköna, mysiga och trivsamma ändå. Dock skulle det kännas trivsamt att komma ut, träffa människor och få nytt socialt umgänge. Så ge mig lite mer jobb, lite mer pengar så jag får nya kompisar, råd till nya snygga kläder, dyr alkohol och fest!

Förövrigt gällande mitt humör gillar jag inte mina dalar som drabbar mig ibland, dock gillar jag mina uppåtgångar och de är alltid som bäst på toppen, roligast och med vackrast utsikt då. Men till alla toppar tillhör tyvärr dalar och det är tråkigt. De platta bergstopparna som varar länge borde det finnas fler av. Ge mig lite kärlek så skulle det bli bättre. Jag saknar dig fortfarande och jag tror det nästan gör ondare för var dag. Hoppas jag får se dig igen.

Söndag

Har sagt det förut, men söndag är typ världens tråkigaste dag? Förra helgen tyckte jag söndagen var fett skön. Men idag vet jag inte, det har varit lugnt och skönt på ett sätt, men också väldigt tråkigt. Det finns verkligen ingenting att göra och extra mycket ingenting att göra när man varken har tillgång till dator eller teve. Nu har jag äntligen fått en dator plus en teve också. På teven visades norska bonde söker fru som hette "jakten på käresten, bonderomantik" eller något liknande. Jag gillade ju svenska bonde söker fru och brukade se på det så självklart diggade jag norska versionen också. Ett bondebröllop fick till och med mina och Saras kinder att bli våta av tårar. Riktigt fint att se var det. Nu ska jag fika lite fin kaka kvar sen igår på konditoriet. Hoppas någon annan också vill ha, det vankas sockerförbud här.

Lördag

Somnade inatt brevid mina mysiga trevliga vänninor. Behövde eller kunde inte tänka på några hjärtesorger då. Jag föll in i sömn till ljuvliga sånger av Jason Mraz och inget Tiger Lou. Hade tänkt lyssna på den bara en gång för att få höra en gång till att everything is gonna be okey, men jag lät bli av någon skön anledning. Sen sov jag gott hela natten. Det känns tryggt och bra att sova tre i en dubbelsäng tror jag.

Följdes med Erica till jobbet imorse, skönt att följas på t-banan. Inte för att jag känner mig rädd längre när jag ska åka den men det känns ändå bra att ha en kompis. Jobbet sen gick fint, jag kom i tid, möttes av en glad Georg och trevliga tjejer. Dagen har flytit på rätt bra fast det var lite stressigt. Nu när jag kom hem möttes jag av partysugna slappisar, slafshanar, slaskhanar, räddharar, vad man nu ska kalla dom. Kära barn har många namn.

Nu vet vi inte vad vi ska göra, två är ute och går för att göra av med lite överskottsenergi tror jag, en ligger och vilar och två lyssnar på the voice. Jag blir taggad, men alkoholtaggen spar jag till nästa helg. Man måste hålla igen lite, särskilt när en 4,5 cider kostar 30 kr på ica. Men det är skönt iallafall att man kan köpa själv och slipper be någon köpa ut. Det är man lagom less på nu, såhär med ett år kvar till 20.

"Ännu en dag på jobbet"

Eller inte, skulle man kunna säga. Fast idag har jag faktiskt jobbat ännu en dag på Konditori Halvorssen som det heter. Jobbade där första gången fredag förra veckan, möttes av bara thailändska kvinnor som jobbade där och chefen "storbagarn" Georg. Thaikvinnorna visade mig vägen till omklädningsrummet och mina tjusiga arbetskläder. Mina arbetskläder bestod av en vit långärmad t-shirt och en marinblå "långklänning" med smala axelband. Mitt hår hade jag satt upp på morgonen i två flätor på huvudet á la old style så man kan säga att jag såg ut som en fröken gammeldags.

Jag behövde dock inte känna mig speciellt utstickande med min gammeldags stil då konditoriet har funnits väldigt länge och miljön går i en äldre stil, trots att stället är renoverades i somras. Många som kommer in (bara typ pensionärer och 50+) häpnar över förändringen som skett där inne sen i somras och jag bara ler och nickar. Några som också bara ler och nickar är thai-kvinnorna jag jobbar med, lite skämt åsido, men de förstår inte mycket vad jag säger och ler mest. Först har de kommit hit till Norden för att frysa och lära sig norska, vilket inte är det lättaste, sen ska de förstå sig på mig, som pratar svenska, vilket verkar vara ett ännu svårare språk.

Första dagen på Konditori Halvorsen flöt på rätt trögt, utan flytande norska eller thai från min sida. Trots att jag försökte lägga in lite norska ord, norsk klang och använda ett överdrivet kroppspråk hade de ändå svårt att förstå mig. Dessutom hade jag svårt att förstå dem när de snackade thai. Allt detta resulterade, kanske förståeligt, i en ganska knagglig kommunikation. Vi kunde växla lite ord med varandra, försöka kommunicera om det viktigaste, men att konversera med varandra verkade inte finnas med på papperet för arbetsuppgifterna på konditoriet.

Lite prat och lite att göra ledde i sin tur till göralöshet, tråkighet och att tiden gick långsamt. Jag funderade vad det var för arbetsplats jag hade gett mig in på och som jag skulle jobba på, även dagen därpå. Beslutade mig ändå för at ge det en andra chans, på lördagen skulle det trots allt jobba "andre jänter" och vara nytt folk plus mer gäster. På lördagen kom jag dit stressad, otaggad och blev bemött av trevliga unga norska tjejer. De vände totalt min inställning om stället som dött då de flesta var i min ålder och riktigt schyssta. Vi pratade, skrattade och hade roligt, tiden flöt på trots att det var lite kunder på förmiddagen. Senare under dagen blev det dock mer rusch då det kom mycket folk. Jag hade saker att göra hela tiden, och de få stunder jag inte hade det kunde jag prata, göra mig förstådd och ha kul dessutom.

Fick sedan jobb om att fortsätta där september ut måndag-lördag kl 11-17 med inte helt illa 122 kr i timmen. Jag fick dock avvakta eftersom jag ville hitta ett heltidjobb som räcker ända fram till jul. Men nu har jag sökt mina jobb som jag kan få ha framtill jul och väntar bara på svar. Så tillsvidare befinner jag mig på Konditori Halvorsen, med eller utan mina thaisar Sassima, Samoy och Amm. Trots att vi inte förstår varandra till hundra och har speciellt roligt ihop (förutom när Samoy skrattar åt att min nyckel nuddade fel sak och utbrister på thai till Amm och jag falskt ler och skrattar brevid).


Imorgon ska jag dit igen, jobba med de trevliga norska jänterna, tjäna lite pengar och ha roligt. Det känns bra. Hoppas jag också får med mig tårta hem, som förra gången, ni ska se deras "kakestykker"! Sen vet jag inte vilket jobb jag hoppas på, har chans på jack & jones och på bakery samson, både har varit mina drömjobb. Nu vet jag inte vilket jag vill ha, om jag ens känner mig nöjd med något. Varför blir man nästan aldrig nöjd?
Veronica Maggio - Nöjd



P.S De ser godare ut i verkligeheten


Miss H


You can't say no to me

But I'll wait for the day,
you will see

You can't say no to me

And everything is gonna be ok ,
it's gonna be ok

- Tiger Lou

Det är vad jag jag lyssnade på igår kväll, om och om igen. Ville aldrig att det skulle ta slut, ville höra en gång till, få lyssna till de väl passande ord igen och få höra en gång till att allt kommer bli bra. Jag ville övertyga mig själv  genom att höra de där sista orden. Efter tionde gången så hade jag sagt stopp till mig själv, lagom till klockan tio. Då skulle jag somna. Men jag kunde inte. Det var så mörkt, tomt och kallt i rummet. Jag kände mig ensammare än någonsin trots fyra nära i huset.

Två timmar senare, efter att jag hade sagt stopp till mig själv och att jag skulle sova, fortfarande sömnlös, fick jag ett fint sms av en nära vän som inte befinner sig i närområdet. En vän som jag saknar och alltid brukar göra en på gott humör. Men igår räckte hennes lilla söta sms för att göra mig på bättre humör. Sen lyckades jag somna, dock så drömde jag om dig. Antagligen. 

Jag tror aldrig jag fällt så många tårar för dig och att det har känts så tungt förut.

Miss you dear


Skrivtorka

Förlåt bloggen men just nu har jag lite skrivtorka. Återkommer så fort jag känner mig motiverad igen.

Idag

Imorse skulle jag och Erica kliva upp halv åtta för att en timme senare bege oss mot skattekontoret och lämna in våra papper. Vi hade tänkt vara där till k 9 när det öppnar för att sedan fortsätta mot staden. Våran plan sprack dock imorse då jag knappt kunde få upp ögonen efter försök med många snoozningar. Jag var så trött att jag inte ens orkade gå upp och väcka Erica som jag hade lovat, istället ringde jag henne på mobilen våghalsigt,..det hade kunnat kosta mig hela 5 kronor om hon hade svarat. Jag råkade ringa 3 signaler men som tur var hann hon inte svara.

Vi steg upp en och en halv timme senare än vad vi hade tänkt, alltså kl 9, då vi hade tänkt vara på skattekontoret när de öppnade. Men det var en välbehövlig extra en och en halv timmes sömn då vi var vakna alldeles för länge inatt. När ska man lära sig att somna i tid? När jobb och prestation börjar stå på spel, vore det bra ifall man kunde lära sig någon gång. Istället för den tänkta planen ska nu jag, Erica, Carro & Sara gå tillsammans, först till skattekontoret och sedan staden. Hoppas att det kan gå fort med att ordna skattekortet så att man får personnr, bankontot och lönen till den 1!
 
Idag är för övrigt en ny dag har jag tänkt då jag ska försöka släppa dig och inte ha dig i min värld längre. För du finns ju inte längre här hos mig. Det kan vara bra att lära sig bli själv.

Säkert! - Någon gång måste du bli själv

Love hurts

Idag låg jag i sängen en timme, lyssnade på tiger lou och tänkte på dig. Nu är det över en vecka sen vi träffades sist, men det känns som en evighet. Vill bli lycklig och få vara med dig igenl. Inte vara ensam.

Den heliga vilodagen

Inatt sov jag det längsta jag sovit på länge. Hela nio timmar blev det. Kände mig för första gången på länge riktigt utvilad. Klev upp vid tiotiden och gick in till Sara i köket vid frukostbordet som var första kvinna uppe i huset. Däremot var hon sista kvinna in i vår lya. Hon kom igår, en vecka efter oss andra. Men hon är ack så välkommen, roligt att få lite tillskott i vår sambo-familj och lite ny "östersunds-anda". Välkommen Sara!

Här i Norge verkar söndag verkligen vara en helig vilodag. I Sverige är väl också söndagar en lugnets dag men norskarna verkar vara desto mer konservativa. Allting är stängt, till och med ica-affärerna. Det enda tecken på liv jag hört idag var kyrkklockorna som ringde imorse när jag öppnade balkongdörren. Sverige är nog ett lite mer sekulariserat land.
Jag vet inte om jag tycker det är bra eller dåligt.

Eftersom vi verkar ska jobba här nästan varje vecka måndag-lördag så kan det vara skönt att söndag verkligen får bli en vilodag. En dag då man inte kan göra något annat än att vila, ta det lugnt och bara vara. Det kan behövas. Å andra sidan, ifall man är riktigt uttråkad någon dag så skulle det vara roligt att ha något att göra. Typ gå och handla lite godis på affärern, fara ner på stan och fika eller gå i lite affärer. Istället blir det till att använda fantasin dessa dagar om man skulle vara rastlös. Göra saker som man gjorde när man var liten, leka, gå ut på upptäcksfärd, spela spel eller busa. Eller göra vuxna saker som att städa, gå ut och gå, träna, laga mat. Det är bara att välja och vraka.

Töntar

Mina lägenhetssambos kan vara riktiga töntar ibland. De kan följa en serie så slaviskt att de glömmer bort allt annat och blir alldeles oförståeliga. Men jag kan också vara en tönt ibland.

Storstadens baksidor

Oslo är en storstad, och det börjar verkligen märkas. Idag när jag gick hem från jobbet efter halv tolv på kvällen trodde jag att jag skulle behöva gå ensam på en läskig folktom gata i en osäker huvudstad. Men jag fick istället gå på en gata, fullproppad med folk för att vara en torsdagkväll. Uteserveringarna var i princip fullsatta och folk sat tillomed ute i kortärmat! Klimatet är lite annorlunda.

Några hundra meter senare står några mörkhyade tjejer lite spridda efter varann på gatan och verkar inte bara vara vanliga tjejer som väntar på något, utan de ser lite uppsnoffsade ut och jag misstänker varför de står där. Ytterligare några hundra meter senare precis vid ingången till t-banan när jag tänker på den här stadens innehåll ser jag det oundvikliga, uteliggare, missbrukare, tiggare, överallt! Överallt finns de och jag tycker det är fruktansvärt hemskt att se och jag kan inte låta bli att må dåligt varje gång jag ser någon sådan stackare.

Vissa säger att man vänjer sig efter ett tag, och inte ser dem längre. Men jag har svårt att se mig själv bara gå förbi och blunda för dessa människor. Det känns som att det alltid kommer göra ont inombords när jag ser dem och i mitt huvud kommer tanken alltid snurra, varför? Varför ska det behöva finnas människor som lever ute på gatan? Människor som är beroende av att förbigående folk kastar en slant i deras 7-eleven mugg. Människor som är beroende av droger. Jag tycker det känns så onödigt och jag förstår inte hur dessa människors liv kan gå till ett sådant missöde. Kan någon förklara det? Jag skulle gärna vilja veta.

Det hemskaste hitills här i Oslo var när jag gick in i t-banan idag och fick syn på en man som stod hukad mot en vägg. Mannen hade gamla trasiga kläder, var smutsig, hade långt och fett hår. Han skakade och såg sjuk ut. När jag kom närmare såg jag hur han hade dragit upp tröjan, stod och höll i en spruta och försökte pricka av märket, märket där han har sprutat in förut. Då såg jag verkligheten här på riktigt och insåg att jag förut bara sett halva. Det gjorde så ont att jag var tvungen att kolla bort. Nu ska jag lägga mig i sängen och blunda ett tag. Sjukt liv.

Dagen med stort D

Gårdagen var glad, blandad, konstig, glad, saknad, deppig och glad igen. Födelsedagar för mig känns alltid så märkliga. Men jag måste trots allt säga att det var en fin dag med ett mycket trevligt uppvaknande, väldigt fina och genomtänka presenter. Alla presenter egentligen, tack så mycket ni vackra människor.

 

Idag har inneburit en första dag på det nya jobbet, "ballroom" eller restaurant manna som det också kan kallas. Ett ganska flott ställe som sägs vara ett av oslos absolut populäraste. Det var najs och nice (internationell stavning) med mångkulturella medarbetare, en från slovakien, en från portugal, nån från bulgarien, österike, frankrike osv. Så det blev inte något försök att förbättra norskan idag inte utan mer engelskan, som känns väldigt knagglig.

Efter fyra och en halvtimme på ballroom begav jag mig vidare mot en intervju på deli de luca, dock med sämre resultat, då chefen som hade sagt åt mig att komma idag kl.14 inte var där. Jag fick återkomst imorgon kl 10 istället. På Samson Bakery en timme senare på intervju fick jag erbjudande om att jobba där, dock deltid och med start i slutet av september. Jobberbjudandet kändes inte så lockande med tanke på att det var deltid och dessutom beläget på oslos folktätaste shoppinggata =hetsigt!

Istället håller jag mig till cafét där jag ska jobba imorn och på lördag, eller "halversson konditori" som det heter. Där verkade det  trevligare och lugnare med mest pensionärer som hängde. Jag hoppas att det kan ge något men i dagsläget vet jag ingenting. Måste hitta ett heltidsjobb nu så att jag sen kan planera och välja deltidsjobb.

Nu ska jag laga lite mat, sen gå och vila. Ikväll ska jag jobba på ballroom igen!

Sötaste gjorde mig gladaste

Jag öppnade nyss sötaste presenterna idag, först p.s. i love you på pocket från mor och far. Väldigt fint faktiskt och sen på det, världens gulligaste snyggaste top av linn från rut (kling) med jordgubbar på. Blev jätteglad, lycklig och lite tårögd faktiskt. Jag saknar vissa där hemma. Skulle vara roligt om ni kom hit. Kärlek.

Sova säng säng

Nu ska jag alldeles snart gå och sova. Det har inte varit någon vanlig dag. Jag har två presenter kvar som jag inte har öppnat än. Godnatt.

För det är ingen vanlig dag

För det är någons födelsedag, hurra, hurra. Imorse fick jag härligt uppvaknade på sängen med  födelsedagssång, fika och fina paket av mina fina norgeväninnor. Jag fick ett snyggt linne á la caci, en mössa och en ljuslykta från indiska lagom i hösttider av erica och isa. Sen öppnade jag också ett fint paket från käre broder och flickvän innehållandes en rosa jordgubbstilbringare från lagerhaus med tillhörande muggar. Jättegulligt och något som jag faktiskt kollat på förut! Jag sparade två presenter, en från mor & far och en från linn. De ska jag öppna ikväll istället. Ikväll vet jag inte riktigt vad vi ska göra. Tidigare kvällar har vi ironiskt sett blogglanat, sett film och sovit. Mycket deg i soffan och sängen med andra ord. Livet här tar på mer än vad man tror. Det är nog annorlunda att leva storstadsliv, mer hektiskt plus en massa nya intryck nu i början.

Vi var på stan igår för att leta jobb och sen idag igen med mycket positivare resultat. Gick inte runt i någon folkproppad centrumgalleria på eftermiddagen utan istället på förmiddagen och på shoppinggatan Karl Johan. Även om det är en populär gata med säkert många sökande så gick det otroligt mycket bättre. Det var många positiva chefer och butiksbiträden jag pratade med. Flera ställen sökte och tog tacksamt emot cv. På två ställen vart jag kallad på intervju redan imorn och ännu bättre, på två andra ställen fick jag jobb på en gång! Varav ett café där gubben på en gång frågade ifall jag ville komma på fredag och jobba mellan 11-17 och på en restaurang/bar/klubb där kvinnan sa att jag lätt kunde få komma och servera någon gång. Två timmar senare, hemma i soffan, fick jag ett sms om jag kunde komma redan imorgon kl.9 och jobba.

Det går framåt vilket känns jätteskönt! Dock skulle jag vilja få napp på någon heltidsanställning snart så man får en lite större trygghet.

Mongisar

Var det ingen som la märke till mongis-bilden igår? Jag var sämst och råkade förminska den genom att dra i bara ett hörn, inte bra. Erica blev fin men jag ful och Isa ännu mer mongis. Sämst! Hädanefter ska jag inte mixtra så mycket med bilder utan vara lite mer försiktig..och lägga upp mina egna bilder. Jag får faktiskt riktigt fina bilder med min mobilkamera men tyvärr så glömde jag ju sladden till den hemma i Sverige. Synd, hoppas nån snart kan komma upp och ge mig den! Alla besökare är varmt välkomna!

 
Förlåt Hanna Wallin,.jag sa precis att jag skulle sluta ta andras bilder..
Men jag tycker den här var lite fin! Hejdå Umeå på tågstationen..

Promenad i Oslo dag 2

Jag och mina oslotöser, på fredag kommer dessutom troligtvis Sara!


I den "botaniske hagen"


Vid "gräsplätterna"

Dag tre i norge, besvikelse och mat

Jag var faktiskt lite deppig de två första dagarna i vårt nya hem över kosten. Fattigjonsmat gjord på det man hittar i skafferiet och kan skrapa ihop. Funkar för stunden men kändes inte så roligt att äta i längden! Men som tur var fick vi äntligen mat idag, det är måndag och affärerna var öppna, skönt. De andra tjejerna gapade över mina två fyllda matkorgar på ica supermarket och undrade hur jag hade tänkt ha råd med det. När vi kom till kassan och skulle betala vart det faktiskt inte alls så dyrt som vi hade tänkt oss, för mina två välfyllda matkorgar fick jag betala ca 500 kr. Och då fick jag mat så jag klarar mig för en rätt bra tid framöver. Det känns tryggt.

Imorse steg vi upp i ottan för att gå till skattekontoret och fixa skattekort samt norskt personnummer. Mobilalarmet ringde kl 06.15 så att vi skulle hinna dit i god tid innan det öppnade, kl 8.00 som vi hade hört. När vi kom dit kl 7.30 såg vi dock att det inte öppnade kl 8 utan kl 9 istället. Sen när vi hade stått där och väntat i en timme fick vi dessutom höra att det var fel kontor vi stod utanför. Men som tur var låg det andra "rätta" kontoret bara 30 meter bort och där var det inte samma kö. Vi kom snabbt in och fick den dryga informationen att vi var tvungna att ha jobb innan vi fick fylla i och lämna in ansökan om det. Så nu väntar flitigt jobbsökande! Är alldeles snart klar med min norska cv, fattas bara lite finjusteringar och detaljer, sedan ska den bara skrivas ut någonstans, var?

RSS 2.0